Вертолетът, с който министър-председателят и министърът на финансите пристигнаха в Разград, е на Авиоотряд 28. Стойността на полета в двете посоки е общо 2900 лв., което е по-малко от разходите, които биха били направени за пътуване на премиера и министъра в кортеж. Това е отговорът на Министерски съвет на запитване на bTV, провокирано от изказване на собственика на „Лудогорец” Кирил Домусчиев.

Отговорът на Министерски съвет:

„Вертолетът, с който министър-председателят и министърът на финансите пристигнаха в Разград, е на Авиоотряд 28. Стойността на полета в двете посоки е общо 2900 лв., което е по-малко от разходите, които биха били направени за пътуване на премиера и министъра в кортеж.

Пътуването с хеликоптер беше наложително поради натоварената програма на министър-председателя в петък и необходимостта да се върне веднага в София за окончателната подготовка на официалното посещение на водена от него правителствена делегация в Катар.

Процедурата за ползване на въздухоплавателни средства на Авиоотряд 28 е стандартна и е разписана в Устройствения правилник на Авиоотряд 28, приет с ПМС 84/2014 г. (обн., ДВ, бр. 34/2014).

Министър-председателят не е присъствал на мача на „Лудогорец”, състоял се същата вечер, а само на откриването на реконструирания стадион „Лудогорец Арена”. Премиерът и министрите бяха гости на Община Разград, която реализира проекта.

Проектът на Община Разград за реконструкция и модернизация на стадиона е финансиран с 3 млн. лв. по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”, стартирала в началото на 2014 г., и с допълнителни 2 млн. лв., отпуснати от правителството през м. март т. г. за завършване с необходимото оборудване и изграждане на инфраструктура на сектор „Б”.”

bTV изпрати въпроси до Министерски съвет, които са:

-Какво е наложило използването на военна техника за транспорта на представители на властта и колко е струвал полетът;

-Как е изискван за използване от Министерски съвет хеликоптерът и на базата на каква процедура е отпусната машината.

От Министерството на отбраната вече отговориха, че не е използван военен хеликоптер за транспортиране на членове на Министерския съвет до Разград в петък, 15 май.

Ето какво каза Кирил Домусчиев в петък вечерта:

"Специални благодарности за премиера и за финансовия министър, които наистина това беше някакъв сюрприз за мен - долетяха с хеликоптер. Летели са с военен хеликоптер близо час и половина, за да дойдат да открият арената и да ни поздравят за годишнината, което много малко хора биха го направили. Веднага след прерязването на лентата се прибраха. Не дойдоха за Цеца (Величкович - бел. ред.), а дойдоха да поздравят града, дойдоха да поздравят "Лудогорец", дойдоха да поздравят това, което сме направили".

  • Огнян Донев: "Олигофрен" бе лапсус, сравним с изложбата в Лувъра
  • „Ударите“ на властта
  • Борисов ще връща парите за полета до Разград (ВИДЕО)
  • От КРИБ отказаха да коментират поведението на Домусчиев, бил на спортно събитие
  • Сметки показват, че премиерът е летял до Разград за близо 5000 лв, а не за 2900 лв
  • БНР отрече Кирил Домусчиев да е член на Обществения съвет
  • Привържениците на Лудогорец с декларация срещу bTV
  • Венци Стефанов коментира реакцията на Домусчиев /ВИДЕО/
  • Вижте истината за празните места на "Лудогорец Арена" (ГАЛЕРИЯ)
  • bTV пита: Летяла ли е властта с военен хеликоптер за празника на "Лудогорец"?