9-годишният Байрям от с. Тъжа, който, въпреки тежкото си здравословно състояние, получи отказ да се оперира в чужбина, пристигна днес в София и беше приет в болница „Лозенец“.

Там, по думите на зам.-министъра на здравеопазването, има екип, готов да се справи с тежката трансплантация.

Детето вече е прегледано от директора на болницата и национален консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов. Установено е, че състоянието му наистина е критично и са му назначени нови изследвания.

Предстои съвет на лекарите в болницата да реши дали Байрям може да бъде опериран там.

Детето пристигна с баба си и дядо си, които се грижат за него. За да са навреме са тръгнали в 4:30 ч. сутринта, а приемът беше обявен за 9 ч.

Според дядото Байрям Али обаче това е губене на време, а междувременно детето се влошава. Той каза, че се надява институциите да размислят и да пратят детето в Германия. Той и съпругата му не са съгласни Байрям да бъде опериран в България, защото операцията е прекалено сложна и специфична.

Не искаме, понеже ни е страх. Осем години ходим по болниците и не ни казаха, че може да се оперира тук, а сега се оказа, че имало такава болница. Може да са добри лекари, но нас ни е страх, каза Байрам Али.

Селима, бабата а детето, разказа, че то е с високо кръвно, главоболие и повръщане в последните дни, но в момента е по-добре, защото три поредни дни са пътували до Стара Загора за хемодиализа.

Тя добави, че жена от Фонда за лечение на деца ѝ се е обадила и ѝ казала, че ще се видят с министъра на здравеопазването, а Байрям ще тръгне за Германия.

Вижте повече във видеото:

Вчера bTV научи, че едва в понеделник Фондът за лечение на деца е попитал болниците в България могат ли да извършат трансплантацията на момчето. Отговорът от „Александровска болница“ е бил отрицателен.