До 3 пъти в годината можем да бъдем глобявани, ако шофираме без винетка. Това са част от приетите промени в закона за пътищата.

Случайно при проверка на пътя Милан Рашевски разбира, че е нарушител. Купил е винетка, но заради грешка в системата се оказва, че стикер няма, а глобите му за 3 месеца са за над 10000 лева.

Снимка: Редакторски екип

„Показах им извлечение, че съм превел 97 лева  и казаха, че има някаква грешка в системата. Това граничи с институционален тормоз“, коментира шофьорът.

Според приетите промени в подобни ситуации вече ще бъдем уведомявани - по поща, телефон или със съобщение по телефона.

Снимка: Редакторски екип

Известия ще получаваме и 2 седмици преди изтичането на винетките ни, а ако сме нередовни и нямаме стикер - може да бъдем глобени само 3 пъти в годината.

Така максималната глоба става до 900 лв. Мярката се въвежда със задна дата  - от 2019 година. Агенция Пътна инфраструктура ще трябва да възстанови парите на всички нарушители,  глобени четири или повече пъти.

Снимка: Редакторски екип

„При повече от 3 наложени санкции, без значение какъв тип са - дали заради липса на винетка, или сгрешени данни те ще бъдат възстановени“, обясни доц. Георги Балабанов, експерт от Националното ТОЛ управление.