„Това решение е израз на паника, на безсилие“. Така президентът Румен Радев коментира от Брюксел на македонските власти да заличат от централния регистър българския клуб в Битоля.

По думите му заличаването на имената на българските клубове няма да заличи твърдата решимост на България и на европейските партньори Република Северна Македония да впише македонските българи в своята Конституция.

Решението на Скопие за заличаване на българския клуб „Иван Михайлов“ коментира днес и българското Министерство на външните работи. Оттам обявиха, че са силно обезпокоени от действията на РСМ за ограничаване на правата на сдружаване и на свободно изразяване на българската общност.

„Институциите в Скопие не представиха каквито и да е реални аргументи за оспорването на регистрацията на българските сдружения. Те са взели своето решение единствено чрез безпринципно, едностранно и тенденциозно поставяне на имената на сдруженията в изкривен исторически и идеологически контекст”, посочиха от ведомството на брифинг.