Президентът Румен Радев беше домакин на прием по случай националния празник на България 3 март и 140 години от Освобождението на страната ни.

В присъствието на политици, военни, дипломати и представители на културния елит държавния глава подчерта ролята на страните, които са участвали в българското освободително дело.

„Всеки народ има своя исторически връх, нашият е 3 март. Това е връх, който ние изкачихме след векове на борби, страдания и много жертви. Този връх ни изпълва с гордост и национално достойнство. Но този връх ни дава самочувствие за още нещо – ние не бяхме сами. С нас бяха воините на много народи”, каза Румен Радев и  подчерта, че за България днес мирът и добросъседството са от ключово значение.

„Ние, българите, винаги ще останем признателни на всяка една капка пролята кръв от всички, които се сражаваха са свободата на България. Ние помним своята история, но ние днес гледаме напред в бъдещето. Бъдеще, в което искаме мир добросъседство и приятелство. Затова искам специално да се обърна към представителите на дипломатическите мисии и да ви благодаря за вашето сътрудничество, за взаимодействието ви с българската държава, която полага огромни усилия този мир добросъседство и приятелство да станат факт“, каза той.