Държавата трябва да се погрижи не само за здравето, но и за оцеляването на хората у нас – по време на пандемията, но и след нея. Това подчерта в ефира на bTV президентът Румен Радев. Той беше категоричен, че кризата крие сериозни рискове за страната ни даже и след като преборим COVID-19.

„Стана модерно и непрекъснато се говори за смърт – хората са затворени и гледат от екрана смърт: днес толкова загинали в България и по света, смърт се лее отвсякъде. Искате ли да си поговорим малко за смърт? Хората претръпнаха. Като президент, не искам да деля живота и смъртта на българите само на българи, починали от коронавирус и всички останали да ги забравим (…) Ще мине тази криза и пак ще забравим, че има възрастни хора, а те имат нужда от държавна подкрепа“, заяви държавният глава.

По думите му трябва да се осигурят „елементарни условия, поне да не гладуват“.

Президентът обърна внимание на безработицата и мерките срещу нея. „В момента, в който излезем (от извънредното положение), поради факта, че закъснявам с подкрепата на хората в нужда – домакинствата, малкия и средния бизнес, другите държави, които вече го направиха, ще са далече пред нас във възстановяването“, предупреди Радев.

Според него това ще доведе до едно – масова емиграция: „На тази демографска катастрофа, в която бяхме преди влизането в тази криза ни остава тя да се задълбочи след излизането“.

„Аз не говоря за хеликоптерни пари, т.е. да ръсиш на всеки. Има механизми за целенасочено финансиране на най-уязвимите групи, на малкия и средния бизнес, това е най-застрашеното“, подчерта президентът.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 443 10 130 880
Света 5 591 668 7 401 347 944 2 367 961
Заразени* Нови Починали
България 2 443 10 130
Света 5 591 668 7 401 347 944
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer