Президентът Румен Радев призова за безопасно връщане към относително нормален ритъм на живот.

В обръщение към нацията по повод поисканото от кабинета удължаване на извънредното положение с един месец, държавният глава отправи остра критика към прилаганите досега антикризисни мерки.

Според президента Румен Радев, ограниченията досега са довели до обществена парализа и са отключили  "безпрецедентна социална и икономическа криза."

„Много българи спешно се нуждаят от помощ. Бизнесът и свободните професии също очакват убедителни мерки. Мизерията не е спасение от вируса. Вече споменах, че гладът може скоро да надделее над страха. И последствията рискуват да бъдат по-разрушителни от самия коронавирус“, заяви Румен Радев. 

Държавният глава подчерта, че само при съвместна работа на всички институции ще бъде възможно да се върнем по-скоро към нормалния си начин на живот. 

„Хората очакват помощ, а не оферта за заем, когато държавата предлага ограничения, трябва да предложи и компенсации“, допълни държавният глава.

Президентът подчерта, че здравната система в момента е най-важна и не бива фокусирането върху заразата да пречи на лечението на тежкоболните.

„Фокусирането върху коронавирусът не трябва да възпрепятства тежкоболните и спешните случаи. Кризата открои своите тихи герои - лекарите доброволците полицаите“, заяви президентът.

Всички решения на Министерския съвет в момента, заемът от 10 милиарда лева още преди отварянето на държавния резерв, изискват прозрачност и ясни разчети, каза още Радев и се настоя за точна информация и цитирам "падане на цензурата".

В отговор, премиерът планира да изведе депутатите на ГЕРБ от пленарната залата, ако президентът наложи вето върху удължаването на извънредното положение.

Мотивът на министър-председателя за удължаване на извънредното положение:

„Усещам изнервяне в хората, но следващите 2-3 седмици ще е пикът, все по-тежко ще става.

„Почти всички държави удължиха извънредните положения до април или средата на май, затова предложихме и ние по-дълъг срок. Ако Мутафчийски три дни подред каже, че болните намаляват, тогава рязко ще издърпаме мерките назад и ще въведен по-охлабени. Световната практика е, че изолацията трябва да продължи, и затова го правим. По тази точка нямаме никакъв спор с професорското тяло и неговия дух, всички сме на едно мнение“, заяви министър-председателят.

Премиерът разкритикува доц. Атанас Мангъров, член на Медицинския съвет, за т.нар. групов имунитет.

„При цялото ми уважение към проф. Мангъров, не може да говорят някакви неща и да подлъгват хората, да създава дезинформация и да говори невъзможни неща. Не може да се говори, че това било някакъв грип“, заяви Борисов.

„Независимо, че Мангъров е в Медицинския съвет, кажете му, че изобщо не съм съгласен с това, което говори, за да демобилизира хората. Той говори това, което хората искат да чуят. Било някакъв си обикновен грип, който обикновено взимал жертви по всяко време“, продължи премиерът.

„Поеми ангажимент с името си и титлата си и кажи: „Ето тези ще умрат! И ги посочи!“ Тогава ще има смисъл да кажеш: „Аз съм професор“. Посочи пет хиляди души, да ги хвърлим да умрат и това е“, заяви видимо гневен министър-председателят.

За отмяната на задължителните маски и глобата от 5 хиляди лева, Борисов направи паралел с Австрия.

След критиките на държавния глава, премиерът му отговори.

„Ако президентът счита, че това е толкова лошо - да наложи вето, аз ще извадя ГЕРБ от залата, да няма извънредно положение.

Да оставим народа без извънредно положение да го уморим, буквално. Това е предложил днеска той“, допълни премиерът. 

Борисов контрира, че след изявленията на Радев не се задават журналистически въпроси, наричайки този стил "цензура".

От своя страна държавният глава също призова за падане на цензурата и прозрачност на решенията.