Изграждането на съвременни отбранителни способности изисква всеобхватен подход и планиране, а в нашия случай, при колосални за България разходи, липсва дори дебат по изключително важни въпроси относно националната и колективна сигурност. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев във връзка с ветото си върху сделката за придобиване на изтребители F-16.

„Това е дългоочаквана и необходима стъпка от модернизацията на българските ВВС, но тя не може да става за сметка на интереса на българските граждани и достойнството и суверенитета на България”, категоричен беше държавният глава.

По думите му новите машини ще дойдат най-рано след 4-5 години и то с пакет от въоръжение, оборудване и услуги, който ограничава способностите им. Радев отбеляза и че страната ни ще плаща допълнително за инфраструктура, транспорт, въоръжение, оборудване, услуги, данъци и такси, а са възможни и промени в клаузите едностранно от американска страна.

„Решението на правителството тези международни договори да не стават публично достояние задължава народните представители да информират обществеността за характера на поетите задължения и получените срещу тях отбранителни способности. Задължителен е нов дебат в парламента, който да даде ясен отговор как са защитени българските интереси по отношение на цената за придобиване от 2,2 млрд. лв. без ДДС при 100% авансово плащане”, подчерта Радев.

Той беше категоричен, че не сме чули отговорите на важни въпроси като кога изтребителите ще са достигнали пълна боеспособност, кога ще бъде изградена инфраструктурата за тях, кога ще бъдат купени следващите 8 самолета и, в крайна сметка, колко ще струва сформирането на цяла ескадрила от американските машини.

„Поемането на задължения, свързани със скрити и неясни разходи, въвличат за десетилетия напред българските правителства в значителни финансови задължения (…) Поемането на публични разходи, особено в страна с масова бедност и задълбочаващи се социални проблеми, изисква максимална прозрачност и отчетност (…) Тези средства не са нито на министър-председателя, нито на правителството, а са на българските граждани”, подчерта Румен Радев.

Той допусна, че преразхода в програмата за F-16 може да застраши модернизационните проекти в сухопътните сили и ВМС.

Радев заяви, че очаква „задълбочен дебат” в НС, като от изявлението не стана ясно дали ще наложи вето и на закона за актуализация на бюджета и на договора за индустриално сътрудничество, които са допълнителни лостове за забавяне на сделката.