Трябва да се мисли за нов ефективен модел за управление на кризи. Този, който имаме в момента, не сработи както трябва, каза държавният глава Румен Радев в специалното студио на bTV "Питай президента".

Според него е нужно още да имаме ясна национална цел и да се върнем към някакъв относително нормален живот. Не на последно място – да имаме модел за социално и икономическо възраждане.

Радев обясни, че е разбрал от медиите, че парламентът ще гласува извънредното положение и не е бил уведомен. Затова и не е бил в парламента.

„Свалих доверието към правителството през февруари най-вече заради начина на упражнение на властта и изразходване на публичните средства. Сега виждам отново същата опасност. По време на криза съм длъжен да работя с това управление и аз го показах. Не съм се дръпнал аз от тази съвместна работа. Вие видяхте къде се случи този разрив – това беше моето вето“, поясни държавният глава.

На въпрос как оценява работата на Националния оперативен щаб – и персонално тази на ген. Венцислав Мутафчийски – Радев обясни, че го познава отдавна и е на мнение, че е отговорен човек и добър експерт.

„Оценката я дадоха хората. Те изпълняват препоръките на щаба и това е най-голямата оценка. С тази заповед за сформирането на щаба обаче той се поставя в една много деликатна ситуация. Той е нещо като информационен, експертен, оказващ и управляващ орган. Влага се в тези роли според желанието на премиера. Големият проблем е защо не се използва Законът за защита при бедствия, който дава на изпълнителната власт по-широк спектър от инструменти? Защо не се използва националният план за готовност за грипна пандемия? Ако той беше спазван, щяхме да влезнем много по-подготвени в тази криза с реално управление“, на мнение е Румен Радев.

Той допълни, че е тестван един път за коронавирус и тестът е отрицателен.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 668 41 160 1 528
Света 6 893 236 52 915 399 213 3 376 426
Заразени* Нови Починали
България 2 668 41 160
Света 6 893 236 52 915 399 213
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer