„Не мога да приема открити призиви към политическо номадство. Хората са гласували по определен начин и това според мен изкривява вота на хората. Аз не съм за никого, аз съм за принципа“.

Това обяви президентът Румен Радев, който е в Латвия на форума „Три морета“.

Той определи обвиненията на БСП, че се е съюзил с ГЕРБ и ДПС като абсурдни.

Относно вота на недоверие към правителството „Петков“, който ще бъде гласуван след два дни, президентът каза, че предсрочните избори са краен вариант.  

„Ако обаче продължава блокажът на институциите и на работата на парламента, изборите са неизбежен вариант“, уточни държавният глава.

Радев коментира въпроса с евроинеграцията на Северна Македония. Според него френското предложение е най-доброто и най-справедливото досега.

Аз отдавна настоявам двустранните въпроси да се издигнат на ниво Европейския съюз, подчерта държавният глава.

„Това са въпроси, които касаят фундаментите на Европейския съюз и най-сетне след множество срещи, дебати и дискусии, убеждавания, нашите европейски партньори разбраха, че там е мястото за решаване на тези въпроси и те вече се залагат в преговорната рамка като подход. Но нека да е ясно, вече наситина имаме прогрес - промяната в конституцията, за която ние настоявам отдавна и която там вече се приема да се случи - тя е първо и задължително условие, но не достатъчно за започване на преговори със Скопие. Във френското предложение не се говори за българско малцинство, а за равноправие на македонските българи“, заяви Радев.