Президентът върна за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за военното разузнаване, става ясно от прессъобщение изпратено от неговата администрация. 

Държавният глава не е съгласен с промените, с които се дава възможност цивилно лице да оглави Служба „Военна информация“ като алтернатива на досегашното изискване да е военнослужещ. 

Това не съответства на мястото, което заема службата като неразделна част от въоръжените сили на Република България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Снимка: btvnovinite.bg

Ръководителят на службата следва да притежава необходимата експертиза, изразяваща се в специфични познания и професионален опит, с цел осигуряване изпълнението на основните ù задачи, свързани не просто с добиване на разузнавателна информация, а и с информация, необходима за отбраната на страната и за защитата на националната сигурност от външни посегателства, рискове и заплахи, пише в изявлението. 

В мотивите си президентът Радев пише, че се създава риск от нарушаване на принципите на централизираното управление и контрол на разузнавателната дейност и на политическия неутралитет.

Снимка: btvnovinite.bg

Понеже парламентът е длъжен да се произнесе по ветото в двуседмичен срок, най-вероятно ваканцията на депутатите ще бъде прекъсната с извънредно заседание на Народното събрание.