„Не сме променили изискванията за шефа на служба „Военна информация”, заяви заместник-председателят на парламента Емил Христов от ГЕРБ в студиото на „Лице в лице”. Това означава, че той пак ще трябва да има опит в сферата.

Коментарът на Христов бе по повод приетото днес от парламента на първо четене изменение, според което директорът на военното разузнаване да може да бъде и цивилен служител.

„Целта е да бъде запазен кадърът, навършил пределна възраст във военното разузнаване, а по закон трябва да бъде пенсиониран”, обясни законовите промени Христов.

Като бивш военен, заместник-председателят на парламента коментира и сделката за изтребителите F-16, която също беше одобрена в Народното събрание този петък.

Снимка: btvnovinite.bg

Тези самолети се купуват „на база препоръката на военните специалисти, която не можем да подлагаме на съмнение”, заяви Христов.

„Командващият на ВВС заяви от трибуната на парламента, че този самолет е това, което ни е необходимо и няма да бъде с орязани възможности”, допълни политикът и отбеляза, че генерал Стойков е представил убедителен доклад със сравнителна таблица, от която се вижда какво получаваме спрямо това, което сме заявили.

„Това е готов самолет и американците предоставят цялостен пакет”, каза Христов.

„Уважавам мнението на президента Радев, но вярвам на мнението на генерал Стойков”, заяви заместник-председателят на парламента по повод съмненията, изказани от президента относно сделката за американските изтребители.

Снимка: btvnovinite.bg

При следващата сделка ще бъде закупено още оборудване, но вече ще имаме необходимите устройства, на които да го монтираме, каза Христов, визирайки въоръжението на изтребителите.

Ще бъдат обучени 12 пилота вместо 16, но това е бройката необходима за 8 самолета, заяви заместник-председателят на парламента.

Не трябва да се прави разделение между различните въоръжени сили по въпроса за модернизацията, защото това е неползотворно, а трябва да го разглеждаме като единен процес, убеден е Христов.