Политическата рулетка за съставяне на ново правителство се завъртя. Президентът дава старт на разговорите с партиите преди да връчи първия мандат. Имат ли политиците отговор на въпроса - правителство или избори? 

След само 2 заседания на новия парламент, президентът Румен Радев задейства процедурата по съставяне на редовно правителство.

Той обяви графика за среща само с първите три партии.

В 9 часа в понеделник Радев ще проведе консултации с първите - парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Интересно е дали лидерът на партията и председател на групата Бойко Борисов ще присъства.

Втори в 11 часа ще бъдат от „Движението за права и свободи“. Председател на парламентарната им група е Делян Пеевски.

Евентуална среща между него и Радев също би била интересна, особено след като Пеевски поиска ДАНС да разследва сигнали за корупция в президентството.

Трети в 14 часа ще бъдат представителите на ПП-ДБ, които също са в обтегнати взаимоотношения, а Радев нееднократно е критикувал "Продължаваме промяната".

 

 

Днес Румен Радев запази мълчание по време на единствената си публична изява - "Спортувай с президента".

А на въпрос на bTV кога ще бъде срещата с „Възраждане“, БСП, „Има такъв народ“ и „Величие, от пресекретариата на държавния глава ни отговориха така:

Следващите консултации предстои да бъдат уточнени и своевременно ще ви информираме“.

Според конституционалистите,  партиите имат още няколко дни за преговори в търсене на мнозинство за редовно правителство.

„Президентът ще проведе консултациите и в рамките на края на юни, началото на юли ще има условия за съставяне на правителство“, коментира експертът по конституционно прави Наталия Киселова.

Така политическият юли обещава да бъде горещ. Щом президентът връчи първият мандат на кандидат за премиер на ГЕРБ-СДС, той или тя ще имат седем дни да каже ще предложи ли състав на правителство.