„Рязкото нарастване на амбициите на Европейския съюз за драстично намаляване на емисиите на парникови газове с над 55% до 2030 г. поставя България в трудно положение", каза президентът Румен Радев тази сутрин в Брюксел.

След като снощи евролидерите взеха решение за изолиране на Беларус и затваряне на европейското въздушно пространство за самолети на Минск, днес горещите теми на извънредния съвет са COVID-19 и климатичните промени.

„В тази ситуация възможностите за маневриране на България са изключително ограничени. Затова ще настояваме да се отчетат спецификите на държавите, различния старт на държавите членки и въвеждане на мерки, които да защитават конкурентоспособността и да гарантират социална поносимост на зеления преход“, заяви българският президент.

На извънредния съвет в Брюксел евролидерите обсъждат запазването на единството около епидемичните мерки с горещите подтеми: координация за отваряне на вътрешните граници в Европа, сертификати за пътувания на територията на Съюза, по които вече има предварително споразумение.

„Нуждаем се от стимули за възстановяване на работата на важни сектори в икономиката и особено на туризма“, посочи Румен Радев и добави, че въвеждането на сертификата не трябва да създава нови бариери, нови задължения и не трябва по никакъв начин да въвежда дискриминация между европейските граждани.

Предстои страните членки на ЕС да разгледат и механизъм за споделяне на ваксини от държави членки на съюза към трети страни, като за България приоритетни са Западните Балкани с акцент върху Република Северна Македония.

Франция, Германия и Италия вече заявиха готовност за износ към трети страни.