Икономически санкции и изолиране на Беларус чрез ограничаване на въздушното пространство. Това е част от европейския отговор след принудителното отклоняване на самолет към Минск и задържането там на журналиста Роман Протасевич. Решението беше взето на Европейския съвет в Брюксел.

Съветът настоява задържаният журналист Роман Протасевич и неговата приятелка незабавно да бъдат освободени и да се гарантира правото им на свободно придвижване. Европа поръча изготвянето на нови санкции срещу физически лица и компании, близки до президента Александър Лукашенко. До момента такива са предприети срещу близо 90 души от обкръжението на властта в Беларус.

„Твърд отговор е необходим и докато чакаме резултатите от разследването на инцидента. В решенията от една страна целим мерки срещу режим, който не спазва международното право, нито принципите на правовата държава и демократичния диалог. От друга страна, твърдо подкрепяме гражданското общество“, каза Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

Съветът поиска от всички авиопревозвачи от ЕС да избягват въздушното пространство на Беларус, както и да се забрани достъпът до въздушното пространство на ЕС и до европейски летища за самолети на тази страна.

Няма впечатляваща промяна относно европейското поведение спрямо Русия. Евентуалното спиране на "Северен поток 2" няма да промени поведението й, смята председателят на ЕК. Съветът осъжда незаконните действия на Русия спрямо страни членки на Съюза и поръча изготвянето на нова пътна карта, която трябва да е готова до следващата лидерска среща през юни.

Страната ни е представена от президента Румен Радев. Той имаше и лична среща с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и с министър-председателя на Португалия Антониу Коща, страната-ротационен председател на Съвета на ЕС. Тя бе по тяхна покана относно започване на разговори за присъединяване на Северна Македония.

Радев е казал, че страната ни остава отворено за разговори със Северна Македония за присъединяване, но призова и за политическа воля от страна на Северна Македония за решаване на проблемните въпроси.

Теми на лидерската среща днес ще са COVID-19 и европейската координация за отваряне на вътрешните границите. Ще се обсъжда и климатът и действията на ЕС.