Превозвачи и земеделски производители излязоха на протест, заради затворената граница край Гоце Делчев.

Граничен пункт "Илинден-Ексохи" е затворен за всички автомобили, заради коронакризата и така пътят им до Гърция се удължава с близо 100 км.

От Министерството на външните работи съобщиха пред bTV, че са извикали на разговор временно управляващият посолството на Гърция у нас.

Посланикът ни в Атина е поискал от Гърция да бъде възстановен трафикът през ГКПП „Илинден-Ексохи“.

Драма е на по-малко от час от границата. Заради затворения пункт разстоянието се увеличава 4 пъти. Проблемът е не само за превозвачите, а и за земеделците от района, които купуват части за машините си от Гърция.

„Най-важното нещо защо съм тук - защото ми е накърнено достойнството, защото това, което ние го правим тук е работа на Външно министерство.  Ние за пореден път се оказваме, че сме втора категория и после се сърдим на другите, че е така. Не може гръцкият гражданин да влиза в България бе никакви PCR-тестове, а от нас се изисква“, заяви Иван Сабахлъков, земеделски производител.

Костас е търговски представител и за да достави продукция в Гърция, всеки ден изминава дългия път.

„Към момента времето позволява и ние минаваме през прохода Папазчаир, но следващите месеци, когато времето се развали, ще бъде много трудно. Настояваме нашите евродепутати да обмислят отварянето на пункта“, каза Константинос Либадидис.

Граничният пункт остава затворен за неопределено време. Протестиращите потърсиха отговор от българските власти.

Преди обяд демонстрацията приключи, а засега забраната за преминаване през пункт "Илинден" важи до 31 август.