„Министърът е действал според негови правомощия. Ако нещо се оспорва, това е дали основанията му са верни, или не. Ако министър Хинков е имал основания, тогава той е действа правилно и директорът на болницата трябва да понесе съответните санкции. Ако се окаже, че основанията не са подкрепени от проверяващата институция, значи проблемът е при министъра“.

Това коментира премиерът акад. Николай Денков по казуса „Пирогов“.

По думите му Агенцията за държавно финансово инспектиране и прокуратурата трябва да кажат имало ли е в действителност нарушения от страна на директора на спешната болница. 

„Когато има проверки, които са стигнали до прокуратурата, трябва да изчакаме. Ако това е вярно, директорът трябва да си отиде“, допълни министър-председателят.

На въпроса дали ще поиска оставката на здравния министър, той призова да изчакаме проверките.

Според Денков обаче подходът при проверките на болниците не трябва да бъде селективен.

„Пуснах писмо до министъра на здравеопазването, че трябва да се направят проверки и на всички структуроопределящи болници и подходът да бъде единен. Ако казваме, че някоя болница е на загуба, трябва да сравним има ли подобен проблем с другите“, допълни той.

Директорът на „Пирогов“ бе отстранен, след констатирани нарушения в доклад от проверка на звено „Вътрешен одит“ към здравното ведомство, касаещи обществени поръчки.

Според здравния министър и доклада за „Пирогов“ натрупаната загуба в болницата е около 31 милиона лв. Същото показват и данните на „Пирогов“. Но това е за период от над 20 години, поясни директорът на спешния институт в първото си официално изявление след началото на скандала.

На извънредно заседание здравната комисия в парламента поиска да бъде отменен протоколът за освобождаване на директора д-р Валентин Димитров.

"Конфликтите правят коалицията по-силна", коментира председателята на Народното събрание Росен Желязков по скандала с "Пирогов" и политическите разногласия, които той предизвика.

"Освобождаването на директора на болницата е в ръцете на здравния министър", каза още той.

„Отношения може да вземе самият министър или министър-председателя, това е установения ред. Позицията на комисията беше ясна - тя е в подкрепа на това кадровите решенията, особено в структуроопределящи лечебни заведения да минават през съгласуване при отчитане на ефективността и резултатите и значимостта“, заяви Желязков.

"Всяко напрежение или по-горещ конфликт в рамките на коалицията я прави по-силна. Свидетели сме на това както с оттеглянето на двата проекта за сроковете за отмяна на дерогацията, така и в желанието да бъде внесен общ такъв“, посочи още той.