Работна събота за политиците. ГЕРБ и „Български възход“ бяха партиите, с които днес се срещна контактната група на Росен Плевневлиев и Соломон Паси. На старта на преговорите задачата партиите да се разберат изглеждаше все по-трудна.

„Бих определил нашата мисия като нещо по средата между "Мисията невъзможна" и "Умирай трудно", каза Соломон Паси.

Да кажат идеите си на масата за разговори първи седнаха от ГЕРБ-СДС. Час и половина по-късно призоваха и опонентите си също да дойдат да говорят за бъдещо управление. И пак обещаха, че ако зависи от тях – страната ще има редовен кабинет.

„Очаквам другите партии поне да осъзнаят, че без диалог няма решения. Все пак трябва да се търсят решения, те трябва да почиват на разума“, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Разбирателство между всички поискаха и от "Български възход", които също откликнаха на поканата за преговори. Те признаха, че като най-малка политическа сила в парламента не могат да поставят условия, но поискаха да има правителство.

„Трябва да се работи в посока на съставяне на правителство, което ние наричаме "антикризисно правителство"“, отбеляза Виолета Комитова от "Български възход".

Равносметката след двете срещи – преговарящите Плевнелиев и Паси са "позитивни реалисти" за шанса да има кабинет.

„Виждаме, че все още политическите партии са се окопали в техните окопи и самите ние в контактната група се питаме – "добре де, с всеки един от тях поотделно се разбираме, говорим за добри решения, как така поотделно можем, заедно не можем?", коментира Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017 г.).

Контактната група отново призова за разговори, но вече чу отказа на три от силите в парламента.

„Ние ще търсим консенсус и ще търсим разбирателство, но преговори за правителство с ГЕРБ - никога няма да участваме в тях“, заяви Калина Константинова от "Продължаваме промяната".

„Не можем да подкрепим мандат на ГЕРБ, на ДПС, на "Възраждане". Няма смисъл да водим разговори по отношение на първия мандат при това положение“, категоричен е Кристиан Вигенин от БСП.

И докато някои търсеха съюзи, на политическата сцена се очертаха и раздели след подкрепата на БСП за избора на Вежди Рашидов за председател на парламента. 

„За нас това беше озадачаващ избор, но все повече се очертават разделителните линии с БСП“, коментира Атанас Славов от "Демократична България".

А докато преговори вървят, от ГЕРБ-СДС вече имат задачи за изпълнение в парламента. От партията ще внесат пакет от мерки за бюджета, енергетиката и отбраната. Опитите за диалог между партиите ще продължат и в понеделник, когато с Плевнелиев и Паси ще разговарят от ДПС.