В Народното събрание и днес продължиха преговорите между евентуалните коалиционни партньори и мандатоносителя от „Продължаваме промяната”.

Коалиционното споразумение все още не е подписано, предстоят финални уточнения. Не се предвижда създаване на Министерство на държавните предприятия.

Част от имената във вероятния проект на кабинета "Кирил Петков" вече са ясни. Освен потвърдената заявка, че всяка партия ще има свои вицепремиери в новия проектокабинет, още не е ясно например дали Георги Гьоков или Ирена Анастасова от БСП ще оглавят министерството на труда и социалната политика.

Пред bTV спряганата за министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова се въздържа от коментар. Остава неясно и кой ще оглави земеделското министерство.

Възможно е Кирил Петков да бъде министър-председател, Асен Василев от „Продължаваме промяната” да оглави финансовото министерство, Калина Константинова да бъде министър без портфейл, а Бойко Рашков да запази поста си като министър на вътрешните работи. Николай Денков също да остане евентуално министър на образованието, а Даниел Лорер да оглави новото министерство на иновациите и растежа.

Също така Николай Събев пък е предложен за министър на транспорта, проф. Асена Сербезова да оглави здравното министерство, Стефан Янев да бъде министър на отбраната и Тодор Мечкарски министър на културата. Към момента не е ясно кой ще заеме поста министър на земеделието, храните и горите.

Спорове между отделните формации за министерски постове не се водят, а се изчистват детайли от коалиционното споразумение, казват от „Продължаваме промяната“. Според източниците на bTV в проекта за коалиционно споразумение е заложена формула на бъдещия кабинет 10-4-4-3.

"Мисля, че всяка партия ще има вицепремиер. Това е, което и аз ви казвам - във всеки един ден нещата претърпяват корекции. Мисля, че на този етап всяка от партиите ще бъде представена и с вицепремиер“, заяви Калина Константинова от „Продължаваме промяната“.

Вероятни вицепремиери в новия кабинет ще бъдат Асен Василев, Корнелия Нинова, Борислав Сандов и Калина Константинова. Неофициално Нинова е спрягана и за министър на икономиката, а Георги Гьоков или Ирена Анастасова - за социалното ведомство. Туризмът пък може да поеме Христо Проданов, а от БСП чакат финалното споразумение, за да го обсъдят с Националния си съвет.

„Между нас и мандатоносителя няма разминаване. Чакаме одобрението от другите евентуални коалиционни партньори, за да сме сигурни, че е решено всичко окончателно“, каза Корнелия Нинова.

От "Демократична България" пък изразиха притеснения от вероятна партийна феодализация и поискаха баланс в сектор "Сигурност".

„Когато министърът по собствена воля и само той може да си определя екипа, и той е само от една политическа сила, нали си давате сметка какво може да се получи“, коментира ген. Атанас Атанасов, съпредседател на „Демократична България“.

Неофициално се твърди, че Борислав Сандов ще оглави екоминистерството, Надежда Йорданова – правосъдното, а Божидар Божанов ще бъде министър на електронното управление.

По всяка вероятност четири министерства отиват при "Има такъв народ". Гроздан Караджов поема регионалното, Димитър Гърдев – външните работи, Александър Николов – енергетиката, а Радостин Василев – спорта.

„Докато няма окончателно текст, който да прецизираме и четирите политически сили, трудно мога да кажа кой е доволен или недоволен“, заяви Любомир Каримански от „Има тъкав народ“.

Спряганата за евентуален министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова към този момент се въздържа от коментар.

Дали поредният кръг от преговори между евентуалните коалиционни партньори по отношение на персоналния състав на Министерски съвет ще произведе промени, предстои да разберем.