Приключиха консултациите на парламентарно представените сили с президента Румен Радев на „Дондуков“ 2. Така предстои следващата конституционна процедура - връчване на мандата за съставяне на кабинет на най-голямата парламентарна група „Продължаваме промяната“. 

По време на консултациите от „Има такъв народ" и „Демократична България" обявиха готовността си да работят за ново управление, като се загърби егото и се наложи карантина от "корупционния вирус", а от „Възраждане" поискаха нормализация на живота в страната.

Представители на най-малобройната партия в парламента дойдоха в президентството без маски и заявиха настояването си зеленият сертификат да отпадне.

Хронология на консултациите

Във втория ден на консултации, президентът беше категоричен, че ИТН е доказала себе си като полититеска сила, която е част от промяната и трябва да има принос към решаването на проблемите в държавата.

„Убеден съм, че ангажиментът, който поехте за търсене на баланса в едно бъдещо управление, основано на знанието и почтеността, са важни в една политическа среда, в която произволът, невежеството и арагантността са вземали връх. Вашето участие е важно“, заяви Радев.

Председателят на групата Тошко Йорданов увери, че „Има такъв народ“ ще продължат да следват политическата си линия и ще направят всичко, за да има нормално правителство: „Ще продължим да бъдем каквито сме – без политическо лицемерие, ще сме предвидими и лоялни партньори, ако, разбира се, колегите също са такива“.

Държавният глава посочи пред ръководството на „Демократична България“, че с вота си на последните избори българите са показали, че имат нужда от безкомпромисна защита на правовата държава и злоупотребите с власт: „Историята е показала, че в трудни моменти демократичните формации са правили стъпка напред, а не встрани“.

Според ДБ управлението след третите избори изглежда безалтернативно, но въпросът е как то ще функционира после. „Първата характеристика на мнозинството, което се очертава, е че то функционира самостоятелно - без ДПС и ГЕРБ, които са носители на корупционния вирус. Тази карантина от носителите на корупционния вирус е важна предпоставка за решаване на този проблем“, коментира Христо Иванов.

Според него другите задачи са съдебната реформа, да не отиде правителството в ляво и да се отстоява евроатлантическата ориентация на страната. Да не се прави компромис във външната политика по отношение на северна Македония пък поискаха от най-малката партия в парламента „Възраждане“.

„Считаме продължаването на всички противоепидемични мерки да е нещо, което да бъде прекратено като практика и да се премахне и зеленият сертификат, като тежка дискриминацонна форма“, заяви Костадин Костадинов.

Радев отговори: „Аз се надявам, че когато предлагате мерки за справяне с пандемията да имате предвид живота на всеки българин, защото по 100 човека на ден умират и лекарите са претоварени“.

С партия „Възраждане“ приключи и третият кръг от консултации след изборния маратон през тази година. След края на преговорите предстои да се разбере кога ще бъде връчен проучвателният мандат за правителство.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!