Софийската градска прокуратура образува разследване по сигнала за предложен подкуп на директора на Българската агенция по безопасност на храните Христо Даскалов.

Това е станало на 12 юни - ден след  като bTV огласи изтеклия аудиозапис с предложение, което самия Даскалов описа като опит да бъде подкупен.

На записа се чува как мъж предлага, цитирам "документация" с цел "добро отношение" към работата на частната лаборатория срещу пестициди в храните през граничния пункт "Капитан Андреево".

Даскалов посочи, че така наречената документация е предложена на него и била, цитирам, папка с банкноти на стойност около 100 хиляди лева.

Назова и името на мъжа, който му я подал - проф. Пламен Моллов, ректор на университета по хранителни технологии.

Снимка: btvnovinite.bg

В писмена позиция до медиите Моллов нарече твърденията фалшиви новини, но и досега телефоните му дават сигнал заето.

Три дни по-късно Моллов не откликна и на покана за изслушване пред антикорупционната парламентарна комисия.

Снимка: btvnovinite.bg

От университета, който оглавява като ректор отговарят, че е в едномесечен отпуск.

„Вчера цял ден се опитвахме да се свържем с проф. Пламен Моллов, и двата му телефона му даваха заето. Изпратили сме покани и на двата му емейла – личен и служебен. Отпускът обаче не извинение за неявяване на гражданин според чл. 80 на Конституцията и 121 от правилника за организация на дейността на Народното събрание. Така, че комисията ще продължи да опитва да се свърже с проф. Моллов относно изнесените записи, при които имаме опасение за корупционен елемент“,  каза председателят на Комисията срещу корупцията в НС Михаил Камбарев.

Лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево" е определена за национален контрол при управлението на земеделския министър Мирослав Найденов през 2012 г. с мотив - нуждата от бързи изследвания, за да не чакат камионите с плодове и зеленчуци.

По думите на Найденов е „имало конкурс и е избрана частна фирма лабораторията, работила при седем министри при тежки проверки на ЕК“.

А според сегашния заместник-министър на земеделието Иван Христанов конкурс за лабораторна дейност на пункта не е имало. А само търг за наем на държавни помещения на границата. В тях спечелилата фирма наемател е изградила лабораторията, твърди Христанов.