Опитът да бъда подкупен е свързан с човек, който познавам от дълги години, също човек в науката. Това е проф. Пламен Моллов – един от предишните шефове на БАБХ.

Това заяви в студиото на „Лице в лице“ директорът на БАБХ проф. Христо Даскалов.

„Имаше обаждания още след Нова година, да ме поздрави за позицията и че трябва да се видим. След това последва среща на 13 януари, първата беше във фоайето на хотел в София. Там за първи път чух, че той е по някакъв начин свързан с темата като човек, който познавал млади хора, които комуникирали с него и той трябвало да ми предаде да не се занимавам, задълбочавам в тази тематика“, добави той.

Даскалов разказа за още една среща, която се е състояла в джипа на Моллов пред столична банка. От тази среща изтече и запис.

„Това, което записах, беше един вид застраховка, защото, когато човек не е влизал в подобни неща. В края на разговора той измъкна една папка и каза, че това е документация, която трябва да разгледам на спокойствие. Взех я и в главата ми вече се блъскаха различни мисли, махнах единия ластик и с малкия пръст отворих горния ръб да  погледна и видях пачки от български зелени банкноти. Хвърлих (б.р. папката) и приключих със срещата ни. След това, Слава Богу, никой не ми се обаждал. Поне мен ме оставиха намира“, разказа директорът на БАБХ.

Даскалов обясни, че за 23 дни, откакто държавната лаборатория заработи на ГКПП „Капитан Андреево“, в държавния бюджет са внесени 3 649 596, 42 лв.

Припомняме, че през май държавата прекрати договора на фирмата, която прибира таксите за лабораторни изследвания при контрола на хилядите ТИР-ове с храни от Турция през „Капитан Андреево“. Над 10 години, една след друга, две фирми с общи служители, изследват растителните храни за остатъци от пестициди на границата. Цената за едно изследване е 420 лв. с ДДС. Те извършват и задължителното при всяка проверка разтоварване на палети с храни от камионите - срещу 488 лв. на камион. Преминаващите през пункта ТИР-ове за денонощие са стотици.

Вижте повече във видеото.