БСП представи предложенията си за промени по финансовата рамка за 2021 г. По думите на лидера на левицата Корнелия Нинова те са свързани с необходимостта да се помогне на най-уязвимите групи хора. 

Тя допълни, че предложенията им са обсъдени с представители на браншовите организации, синдикатите и служебните министри. Нинова припомни, че „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ са отказали да обсъдят общи предложения за промени между първо и второ четене по актуализацията на бюджета.

„Сега между първо и второ четене ще имаме стотици предложения, които не са гарантирани с гласове. Може нито едно да не мине, може служебната актуализация да не мине. До това се стига, когато си безотговорен към ситуацията“, заяви лидерът на БСП. 

Лидерът на БСП поясни, че са разграничили 9 групи хора, на които трябва да се помогне: млади семейства, деца, пенсионери, самоосигуряващи се лица, дейци и институции на културата, здравна система, бизнеса, МВР, отбраната, общините. 

Предложения 

 • Изплащане на еднократна помощ от 6500 лв. за раждане на второ и трето дете на родители, осигурявали се през последните 24 месеца;
 • Еднократна помощ от 250 лв. за началото на учебната година за деца от 2. до 4. Клас;
 • Еднократна помощ от една минимална работна заплата (650 лв.) за самостоятелно заетите лица;
 • Увеличение на обезщетението за отглеждане на дете между първа и втора година – в размер на една МРЗ (от 380 на 650 лв.);
 • 120 млн. лв. за COVID кризата – (разходи за материали за дезинфекция в училищата, специализиран медицински транспорт на положителни или симптоматични на COVID-19 пациенти);
 • Средства за заплати за ноември и декември на заетите в охраната на границите, средства за противодействие на миграционния натиск и актуализиране на лимитите за защитно облекло на полицаите;
 • Увеличение на средствата за институтите за сценични изкуства;
 • Компенсации за разходите за електроенергия на държавни, общински и регионални институти;
 • Преизчисляване на пенсиите;
 • Мярката „60/40“ да се преформатира в „80/20“;
 • Подпомагане на общините – 54 млн. лв. увеличаване на трансфера на средства към общините; 

Тя обясни, че предлагат да отпаднат 13 млн. лв. разходи за КЕВР, предвидени за покриване техни задължения по съдебни дела и бонуси. БСП предлага още 16-те млн. за допълнителни ваксини също да отпаднат от актуализацията на бюджета.

„С тези предложения няма изменение на салдото по централния бюджет. Предлагаме да отпаднат ненужни разходи и увеличение на приходната част – ДДС и акцизи. Предложенията ни са необходими, дори задължителни, в помощ на народа, в отговор на трите кризи, които се задават“, коментира Нинова. 

Предстои днес БСП да вземе решение кога да върне третия проучвателен мандат, а от това зависи и докога ще продължи работата на Народното събрание и дали ще стигне времето за актуализацията на Бюджет 2021.