Повече правомощия за общинските служители, които пазят обществения ред, предвиждат промени в Закона за местното самоуправление мина. Те минаха на първо четене, но срещнаха отпор от опозицията и е възможно да претърпи редакция.

Въпреки че наброява не повече от стотина жители, ботевградското село Рашково трудно се охранява, защото е голямо на площ. Пустеещите къщи са много, самотниците – също, както и неканените гости.

Вносителите на промените искат общинските служители по сигурност да минат специално обучение към МВР и да могат да изискват документи за самоличност от нарушителите.

Например хулигани чупят пейките в парка и тогава да бъдат задържани от служители на това звено, които да бъдат с униформа и да го задържат докато не дойде полиция, уточнява депутатът Искрен Веселинов от Обединението патриоти.

Опасенията на опозицията са, че с промените МВР може да абдикира от задълженията си. 

Има сериозни съмнения, че тези служители биха могли да бъдат използвани активно в кампанията и то сред ромите, които са лесно манипулируеми, коментира Иван Иванов, депутат от БСП.

А докато законодателите търсят решение, някои фамилии в Рашково са опасали къщите си с камери. Това обаче не винаги помага.