Поскъпване на основни плодове и зеленчуци вече е отчел оперативният анализ на министерството на земеделието.

Снимка: btvnovinite.bg

Само в рамките на година цената на едро на краставиците се е повишила двойно.

Оранжерийните краставици вече са над 4 лева, в сравнение с 2,70 миналата година. Над 3 лева са краставиците внос. Със 70% по-висока е и цената на зелето.

Снимка: btvnovinite.bg

Значително се е повишила и цената на доматите - тя вече варира между 2,70 и 3,70 лв. за килограм.

Наша проверка на централния пазар в Стара Загора показа, че съставките на традиционната салата струват общо около 5 лева.

Производители и търговци очакват цената да скочи още около Великден.

1,20 лв. за маруля и по 1 лв. за връзка репички и зелен лук. Най-скъпата съставка на пролетната салата си остава краставицата.

„Имам гръцка, имам и българска, арнаутска. Гръцката краставица, която продавам е на 1,80 лв., българската е на 2,80“, коментира продавачката Денка Балева.

С около 1 лев по-скъпи са и българските домати на старозагоския централен пазар.

Българските зеленчуци са на пазара от около 2 седмици. От тази оранжерия в старозагорското село Арнаутито краставиците тръгват към магазините и пазарите на цена между 2,20 и 2,80 лв.

Затова и по Великден на борсата килограм краставици ще струва 3 лева, прогнозира Енчо Баръмов.

И от индустриалното производство към домашното, където зеленчуците струват единствено труда и усилията на стопаните.

Производството на българските зеленчуци ще се увеличава, цените също. Това очакват производители и търговци. Според търсенето.