Централната избирателна комисия до дни ще подсигури машинното гласуване за предстоящите местни избори. Това обяви пред bTV говорителят на ЦИК Росица Матева.

Избирателите в секциите с над 300 гласоподаватели ще могат да избират между хартиената бюлетина и машината. 

В началото или в средата на следваща седмица ЦИК трябва да финализира преговорите със „Сиела Норма“ за надграждане на софтуера за местните избори. Пред bTV Матева каза, че текат финалните процедури. Обществената поръчка е за над 2 млн. лв.

„Тогава, когато е сключен договорът, специално за местни избори, не е предвидено гласуване с машини. Това беше предвидено по-късно с изменение в изборния кодекс, затова е необходимо надграждане на този софтуер в момента, за да бъде ползван и за общи местни избори“, обясни тя. 

В обществената поръчка към фирмата изпълнител е записано, че на ЦИК ще бъдат предоставени правата на надграждащия софтуер. Така той ще може той да се ползва при следващия местен вот, без отново да се плаща. Матева обясни и защо в публикуваните от ЦИК списъци се създава впечатление, че избирателите са повече от населението.

„Избирателните списъци се изготвят от ГРАО, въз основа на данни от националната база за населението, където фигурират всички граждани, които имат постоянен адрес, независимо къде живеят. В преброяването, което НСИ извърши, са приброени само граждани, които са на територията на страната и са пожелали да бъдат преброени, така че сравнението не е уместно“, допълни Матева.

Тя каза още, че това се получава, той като се прилагат различни изисквания по отношение на адреса, който имат българските граждани.