На местните избори на 29 октомври ще избираме 5053 общински съветници. Жребият за поредните номера на партиите и коалициите в бюлетината ще бъде изтеглен на 27 септември. Номерата на местните коалиции и независими кандидати следват номерата на партиите и коалициите, съгласно поредността на вписване на заявленията в регистъра на общинските избирателни комисии (ОИК). Крайният срок за регистрация на кандидатите за участие във вота е до 26 септември. 

Това каза на брифинг заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева. 

До 23 септември регистрираните в ЦИК коалиции, могат да правят промени в състава и наименованието си, а местните такива в ОИК, посочи тя.

На страницата на ЦИК вече фигурират списъците с имената на гражданите, подписали се в подкрепа на политическите формации. Росица Матева призова, ако има избиратели, които фигурират, но не са се подписали, да отправят сигналите си към Комисията за защита на личните данни. 

Относно софтуерът на машините Матева заяви, че има изискване към изпълнителя да предложи два варианта. Все още не е ясно как ще протича процесът на гласуване.