Денят в Народното събрание започна с реакции записите, които се знаеше, че ще пусне Радостин Василев. Всички партии бяха подготвени. Мненията им варираха в зависимост от гледната точка. Според част от партиите това се прави, за да се провали възможността да се състави правителство.

Според други партии това е предателство, а трети смятат, че трябва да има рестарт на държавата и да се свика Велико народно събрание.

Очаква се и реакция на „Продължаваме промяната“ след показаното на пресконференцията от Радостин Василев.

Всички, ангажирани с преговорите за бъдещата власт, бяха единодушни, че това е опит за саботаж. 

„Ясно, е че доста хора се опитват да провалят съставяне на кабинет. Аз се абстрахирам, мисля че и Мария Габриел също. Не сме обсъдили записи. Нашата роля е да намерим състав, който да работи“, каза Николай Денков, номиниран за премиер от ПП-ДБ.

Според ГЕРБ случилото се е нечистоплътно.

„Човек да няма телефон, превърнахме се в държава на записите. Така свалиха правителството ми и сега същият сценарий към ПП. Целта е да няма правителство. Има много интереси България да не се стабилизира. На мен специално няма да ми повлияе. Мен ме изпира само народът, това е моето делонги. Записите с кюлчета и шкафчета бяха същото, искаха да ме омаскарят“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

Според „Възраждане“ става дума за престъпление срещу републиката, защото доказва договорености за разпределяне на посланически постове.

„Но това е не просто поредното предателство към избирателите. Това е свързано с държавна измяна. Това е държавна измяна. Съгрешихте вкупом и излишни станахте“, коментира Костадинов.

ДПС поиска свикване на Велико народно събрание и промени в конституцията, защото според тях държавата не функционира.

„Свидетели сме на тотален разпад на държавността. Всеки записва всеки, всеки разнася всевъзможни компромати. Заприличахме на анимационна държава. Какъв е изходът. Ние предлагаме преучредяване на държавата и свикване на Велико народно събрание“, заяви Мустафа Карадайъ.

Има такъв народ“, чийто кадър беше Радостин Василев, бяха лаконични.

"Калта, която беше хвърлена върху ИТН, става ясно, че е била хвърлена от едни боклуци. Това, което сме казвали, това сме правили“, каза Тошко Йорданов от ИТН.

Случващото се е удар срещу институциите и държавността, смятат от БСП.

„Отговорността е на Бойко Борисов. Той насъскваше партиите една срещу друга. Той създаде каша и той да се оправя. Виждам, че президентът бави и иска да си управлява. Вероятно печели време и очаква да се разпаднат всякакви възможни мнозинства, за да продължи да управлява служебният кабинет“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според червените основен проблем е невъзможността да се приеме и бюджет.