Здравните власти с предупреждение. Ръстът на заразата от коронавирус може да наложи нови ограничения на живота у нас:

- работещите в офиси да бъдат намалени наполовина;

- заведенията да затварят до 22 или 23 часа;

- да се върнат „зелените коридори“ за пазаруване на хора от рисковите групи;

- онлайн обучението за учениците да се решава на местно ниво.

Здравните власти отчитат, че страната ни е на 10-о място по смъртност в Европейския съюз - с 6 на 100 000 души. За сравнение в Чехия, която е една от най-засегнатите страни, стойностите са 22 на 100 000. При подобни числа у нас това би означавало по 300 смъртни случая дневно, и нови 10 000 заразени на ден.

4054 са новите случаи за последните 24 часа при направени малко над 13 000 теста. Излекувани са 403-ма души, а 54 са починали. За да не расте заразата, властите препоръчват настоящите мерки да останат поне до края на ноември, както и нови.

Засега не се предвижда пълно затваряне на училищата. Обмисля се студентите, освен тези по медицина, да останат на онлайн обучение и след 12 ноември.

Дъщерята на Радостина Колева е сред по-малките деца, които все още учат присъствено. Майката споделя, че вече има притеснения заради ръста на заразените и подкрепя идеята за преминаване към онлайн обучение.

Директорката на 125-о училище е проучила с анкета мнението на родителите. Тези  до четвърти клас искат присъствено, а тези след пети - онлайн.

„Аз се притеснявам, че до няколко седмици ситуацията ще ескалира и няма да има не само присъствено обучение, но и онлайн“, каза Венелина Николова.

Всяко училище, което поиска, ще мине онлайн, категорични са здравните власти. Те ще предложат мярката да важи за цели области.

„Да се преустановят всякакви дейности извън рамките на паралелката, като това трябва да важи от 1. до 4. Клас“, каза доц. Ангел Кунчев. 

Главният държавен здравен инспектор предлага още работното време на заведенията да се ограничи до 22 или 23 часа, служителите в офисите да се намалят с 50%, а останалите да работят от вкъщи, а също така и да се върнат времевите коридори за пазаруване на възрастните хора.

И в момента част от тези мерки се прилагат в някои области.

„Каквито и правила да напишем, ако хората не вярват в заповедите, ние няма да постигнем медицинския резултат, който целим“, коментира здравният министър Костадин Ангелов.

Ако наложените мерки не се спазват стриктно, заболяемостта у нас ще продължи да расте.

„Теоретически няма проблем да достигнем нивата на Чехия и Белгия и ако това стане, ще имаме над 10 000 новозаразени дневно и над 300 смъртни случая“, каза Ангел Кунчев.

А в социалните мрежи медици вече призовават за пълен локдаун, който да продължи поне три седмици. Такава мярка обаче в момента не се обсъжда, категоричен бе здравният министър.

Данните за разпределението на COVID-19 по области за изминалата седмица показват, че вече няма райони нито в зелено, нито в жълто. В оранжево остават единствено Видин, Добрич и Силистра. Всички останали 25 области са в червено.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!