След проведените днес консултации с експерти е постигнат консенсус да не бъдат въвеждани нови мерки срещу разпространението на коронавируса у нас. Това заяви в предаването „Лице в лице“ здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Дори да затворим сега, няма да има ефект. Заболяването вече се разпространява дифузно и ние може само да контролираме неговото разпространение“, каза той.

По думите му основният ни проблем е дисциплината, разбирането на опасността и спазването на вече съществуващите мерки.

„Не е въпрос да се разпишат заповеди. Много важно е хората да разберат, че всичко, което се случва, е облечено в разум и той е насочен единствено и само да съхрани живота и здравето на българите. Важно е държавата да бъде стабилна, хората да бъдат спокойни, че нещата са предвидими. Мерки, взети с разум, дават резултат“, каза Ангелов.

Заболеваемостта в България продължава да е на достатъчно добро място в ЕС, а на Балканския полуостров сме на четвърто място, посочи той.

„Това означава, че контролираме кризата. Всички тези мерки са насочени към контролирането й. Единственото допълнително, което считаме, че е целесъобразно и може да бъде въведено, е осигуряването на „зелени коридори“ за хората, които имат нужда от това“, каза проф. Ангелов.

Това са хората над 65-годишна възраст и тези с хронични заболявания, които могат да прекарат болестта по-тежко. В следващите дни ще излезе и заповедта за тези коридори.

Здравният министър успокои, че страната ни разполага с медикаменти.

По отношение на училищата Ангелов припомни, че има разписани ясни критерии и те са разпространени във всички учебни заведения.

„Много важен е локалният подход. Има училища, в които няма нито едно заболяло дете или учител. Тогава там ние ще постъпим несправедливо, ако затворим всички училища – нещо, което не мислим да правим“, заяви здравният министър.

„Присъственото обучение е нещо, към което ние се стремим. Връзката между учителя и ученика не трябва да се прекъсва“, допълни той.

От 1 януари до 31 декември догодина всеки лекар, медицинска сестра и санитар у нас ще получи към заплатата си всеки месец съответно по 600, 360 и 120 лв.

„Ние сме длъжници на тези хора, защото въпреки лошото възнаграждение на някои места, те не се отказаха“, каза здравният министър.

По отношение на бъдещата ваксина срещу COVID-19 проф. Ангелов обясни, че всеки, който счита себе си за рисков, ще има достъп до нея. Ще бъде по желание и безплатна и няма да бъде включена в имунизационния календар.