Премиерът разпореди спешна реорганизация на големите болници, както и готовност на хотели да приемат пациенти. Заповедта дойде на фона на поредния починал, след лутане между столични лечебници. Върнат е от координационния център, след консултация с РЗИ поради липса на свободно легло.

Въпреки двудневните усиля да му намери болнично легло дъщерята на 72-годишния Венцислав Тенчев остава без баща си.

Петък, викат линейка. Чакат над 8 часа. Пациентът е откаран до Координационния център - пак чакат, за да чуят - легла няма.

„И линейката тръгва обратно. Аз карам с мойта кола след нея и решавам да не отида. По пътя си казвам - аз ако не съм там, те не могат да го изхвърлят на тротоара“, споделя Мария Тренчева.
 
Продължават опитите да намери болница. Сама превозва баща си до „Пирогов“ и „Токуда“ - без успех. И от двете болници коментираха, че при тях места не е имало.

На следващия ден той се влошава - и пак линейка - пак чакане - пак до координационния център. Оттам ги насочват към „Света Анна“.

„И тръгваме със сирени към „Света Анна“. Пристигаме и те казват няма легла“, обяснява Мария.

От „Света Анна“ заявиха, че при тях не е отчетен такъв случай, но така или иначе и там нямало места.

Докато чакат пред болницата, Мария се сеща, че някой й е казал за свободни легла в Своге.

„И лекарите се хванаха за това като удавник за сламка. Тръгнахме за Своге - Сирени, час и половина друсане. Пристигаме в Своге и аз разбирам, че там няма реанимация“, споделя дъщерята на починалия пациент.

От болницата съобщиха за bTV, че изрично са подчертали, че нямат Реанимация. Апарат за интубация имат, но персонал за него не. И те търсят място в реанимация в София. До снощи, когато разбират, че може да бъде приет в „Пирогов“. Пациентът обаче издъхва преди обратния път към столицата.

Всеки отказ на пациент, докаран с линейка да бъде приет в болница вече ще бъде докладван на здравните инспекции, обяви здравният министър. И назначи проверка по случая.

А от столичната Спешна помощ обявиха, че ще инсталират радиостанции в болниците с COVID отделения. А дежурните лекари ще чуват всяко запитване.

“Не е имало нужда това да бъде разкривано. Имаше телефони. На тези телефони имаше връзка. Нямаше такъв натиск за хоспитализации, за легла“, споделя Георги Гелев, директор на Спешна помощ – София.

Тепърва се готви и мобилно приложение за свободните легла.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!