Електронното преброяване приключва в полунощ. От утре броенето ще става само по домовете.   

Над 4 милиона  души вече са се преброили. От тях над 2 300 000 - електронно. Почти толкова са и на хартиен носител - близо 2 милиона, показва националната статистика с данни от днес до обяд.      

Най-много са преброените в област Стара Загора – около 90%. В София са 60%  като по-голямата част от тях - електронно. А най-малко са в Кърджали и Смолян – едва 20% от населението там е преброено. Град, преброен на 100%, все още няма.

Според националната статистика най-активни в кампанията са жените между 40 и 49-годиншна възраст. 

Трудности при преброяването срещат и някои преброители. С проверка кои от хората в блока не са преброени започва "работният ден" на Стефан.

На първия адрес няма никой. Затова служителят на статистиката отива на следващия, където също има „препятствие“.
 
При третия опит преброителят най-накрая успява да свърши работата си и да вземе уникалния код от електронното преброяване. Но трудностите продължават. 

„Нямаме достъп до останалите апартаменти, защото жената заключи вратата пред нас и няма как със сила да влезем“, каза преброителят Стефан Стефанов.

Освен с преброител на вратата всеки може да се преброи или да предаде кода си до 10 октомври и в изнесени пунктове.

А при нежелание от наша страна да бъдем преброени подлежим на санкции. Глобата е на стойност 160 лева и е във вид на фиш. 

От националната статистика припомнят, че при посещение по домовете всички преброители трябва да носят служебна и преброителна карта. И най-разпознаваемият им е белег е синята маска с надпис.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!