Възможно ли е наказателното право у нас да следва духа на добрите практики в Европа? На този въпрос се опитаха да отговорят водещи юристи при представянето на 20-тия юбилеен брой на Юридически барометър.

Гражданската инициатива, която периодично дава оценка на състоянието на правния ред в България, изследва и темата защо 25 години след приемането на първата стратегия за противодействие на престъпността, качественият наказателен процес остава само „на хартия“.

„Да спазваме някои основни принципи, когато говорим за наказателна политика. Първият от тях е, че наказателната репресия, тоест да вкараш някого в затвора, е последно средство за борба с престъпността. Основното е превенцията“, казва проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

„Нашите политици не се обръщат, за да използват необходимия  професионален капацитет, което води до изменения и допълнения на парче, които обикновено не са съвместими с разбирането за една модерна наказателна политика“, каза проф. Пламен Панайотов, експерт по наказателно право.