Злоупотребата с държавен ресурс е форма на корупция. Изводът е на юристи от неправителствения сектор. Формите за злоупотреба с публичен ресурс у нас са няколко.

На първо място - обществените поръчки. Отпускани по тях средства често се връщат в партийните каси като дарения.

На второ място - партийните субсидии, тъй като в закона не е определено за какво партиите могат да разходват средствата по пера.

На трето място - използването на държавен ресурс от държавни служители по време на кампания. Това показва анализът на Българския институт за правни инициативи, финансиран по проект на Държавния департамент на САЩ.

Източването на държавни средства чрез различни похвати е публична тайна, твърдят юристите.

Например - свалянето на тавана за дарения към партиите е отворило вратичка в закона.

„Лица, които участват в обществени поръчки и получават солидни суми по обществени поръчки - част от тия пари да бъдат рефинансирани в политически партии, това е официалния канал. Това е отваряне на кутията на Пандора за корпоративен вот“, смята Цветомир Тодоров, адвокат.

Изследването сочи още, че в навечерието и по време на предизборните кампании злоупотребите са най-съществени.

„Публичен ресурс по време на така наречената предизборна кампания са най-вече тъй наречената държавна субсидия за политическите партии, тоест начините, по които тя се изразходва, могат да бъдат прелети в различни форми, които не са дотам легитимни“, казва Ива Лазарова, Институт за развитие на публичната среда.

Юристите са категорични - необходими са законови промени и по-добра отчетност на публичния ресурс.

„Да се въведат ограничения за държавни и общински служители, да се конкретизира за какви дейности може да харчи една политическа партия, да има по-засилен контрол върху финансите на партиите“, обясни д-р Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

Докладът завършва с 21 конкретни препоръки за законодателни промени. А експертите припомниха, че изборите са само след 4 месеца и половина.