Блокира работата на Правната комисия в Народното събрание, която разглежда законопроекта за мерките по време на извънредно положение. От БСП заявиха, че текстовете и докладите, които трябва да обсъдят на второ четене, не са изготвени адекватно и няма как депутатите да продължат да работят, докато не се изчистят неяснотите.

Народните представители първоначално обявиха, че са склонни при нужда да работят и до малките часове, за да може гледаните днес на комисия текстове да влязат в дневния ред на НС утре, но в крайна сметка и тази инициатива тръгна към провал. БСП напусна демонстративно заседанието с мотива, че няма да гласуват писани "на коляно" текстове, които в някои случаи даже взаимно си противоречат.

По отношение на спекулата предложението на ГЕРБ касае само търговците на едро, като се обръща внимание основно на медицинските материали, геловете, дезинфектантите и защитните пособия. Залага се максимална надценка от 15 на сто.

БСП предлагат контрол да има върху търговците на едро, търговците на дребно, а и върху физическите лица, които се опитват да препродават. При образуването на цените според социалистите трябва да се взема средноаритметичното за последните 3 месеца, а, ако се продава нов артикул надценката над даденото по фактура не трябва да е повече от 20%.

Предложението на ГЕРБ по линия на данъците е да се удължат сроковете за плащане на местни данъци и такси, данъка на едноличните търговци и данък „Печалба“ до края на юни.

Предлага се и плащащите авансови вноски фирми да го правят на база данните за 2018 г. Това разгневи бизнеса, като работодателите виждат риск при плащането на авансов данък върху несъществуваща печалба.

Към момента у нас има 94 болни от коронавирус. Заразата е отнела живота на трима души.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 668 41 160 1 528
Света 6 893 236 52 915 399 213 3 376 426
Заразени* Нови Починали
България 2 668 41 160
Света 6 893 236 52 915 399 213
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer