Правителството реши да предложи на парламента да възложи на Министерски съвет да започне преговори със САЩ за закупуването на самолети F-16 за нуждите на българската авиация.

С днешното решение се излиза на финалната права, в процес продължил повече от десетилетие. Трябваше да се избира между три самолета нови F-16, нови шведски самолети „Грипен” и употребявани „Юрофайтър” от Италия.

От  F-16 досега има произведени 4500 броя. Последната мофицикация – „Блок 70” или „Вайпър”, за които ще преговаряме ние, са поръчани и от Бахрейн и Словакия.

С избора на американските машини, кабинетът иска от парламента да се отклони от критериите, заложени в приетия инвестиционен разход.

Снимка: btvnovinite.bg


Не е даден таван, до който може да стигне цената за придобиване на поне 8 самолета. Не са обсъждани и варианти да не се плаща разсрочено, както беше записано в проекта за инвестиционен разход и да се вземе заем от САЩ.

Министърът на отбраната и силов вицепремиер Красимир Каракачанов не съобщи дали ще се наложи да се стигне до заем от САЩ, но той е обнадежден от съобщението на администрацията на президента Доналд Тръмп, че ще се търси възможност да се подобрят параметрите на американското предложение.

От брифинга в Министерския съвет след днешното заседание стана ясно, че със сигурност срокът за доставка на първите самолети до 24 месеца от подписването на договор, няма да може да бъде изпълнен.

Ето какво е записано в одобрение проект на документ, който трябва да бъде гласуван от парламента, за да започнат преговорите с американската страна.

Снимка: Ладислав Цветков

"Одобрен е доклада от по темата за придобиване на нов самолет. Министерски съвет взе решение: предлага народното събрание да разгледа и приеме доклада и правителството да подготви проект на международен договор и преговори за придобиване на нов тип боен самолет със САЩ. Премиерът да създаде организация в преговорния екип да участват министрите на отбраната, икономиката, външните работи и финансите. Правителството да се отклони от задължителните изисквания от проекта за инвестиционен разход, гласуван от парламента" обяви решението на кабинета Красимир Каракачанов.

Снимка: btvnovinite.bg

В досегашния проект за инвестиционен разход имаше заложена финансова рамка за придобиване на поне 8 изтребители на цена от 1.8 млрд лв. с ДДС на изплащане за 9 години, като първите самолети трябваше да пристигнат до 24 месеца от подписването. 

В решението, което правителството прие днес, е записано още: "След приемане на решението на народното събрание министърът на външните работи и  министърът на отбраната да уведомят участвалите държави за решението на Република България". 

Снимка: Ладислав Цветков

От пояснението на вицепремиера Каракачанов стана ясно, че след като парламентът даде мандат на правителството да преговаря, разговорите с държавите Швеция и Италия приключват.

Попитан дали в редактирания документ до парламента ще бъде записано, че при провал на преговорите със САЩ, ще се мине на преговори с други държави, Каракачанов обясни, че не е записано, но било естествено. 

"Думата преговори е изключително важна. Видяхте изявлението на Белия дом. Ние имаме уверения, че цената ще бъде коригирана от вчерашното заявление на Белия дом. То показва, че има правилно разбиране по процеса на провеждане на преговори", допълни Каракачанов.

Другият вариант, на който можем да отидем, е да предложим започване на проекта отначало, което означава с още година и половина минимум да забавим сключването на договора, е аргументът на военния министър.

Снимка: btvnovinite.bg

Министърът на икономиката Емил Караниколов беше лаконичен и благодари на експертите от двете работни групи, на чиито заключения беше базиран докладът до Министерския съвет.

Според началника на отбраната генерал Боцев експертите са си свършили добре работата. "Изтребител е крайно необходим на ВВС и се надявам този договор да се сключи в най-изгодни условия на държавата", каза той.

Командирът на ВВС генерал Цанко Стойков обаче обясни, че въпреки желанието да се събере цялата фактология за анализиране на офертите част от информацията не им е била предоставена.

 "Повече от 10 години се правят опити да се стигне дотук и това, че не се върна проектът в изходно положение заслужава благодарности от мен, ако сте запознати с проблемите за поддръжка на застаряващата бойна техника и гарантиране въздушния суверенитет на Република България. Ние се постарахме да бъдем обективни и точни в данните, които получихме и анализа, който дадохме, но за съжаление има някои особености свързани с информацията непълни и секретни данни, които не ни бяха предоставени, независимо от опитите да ги пробием, анализът беше точен " обясни ген. Стайков.

Снимка: Ладислав Цветков

"Какви са параметрите не може да ви кажем. Цената ще бъде коригирана, но с колко милиона лева ще бъде отклонението, никой не може да каже. Предложението е четирима министри да участват в този процес, срокът за доставка ще е по-голям от 14 месеца, затова сме поискали парламента до ни разреши да проведем разговори. Този въпрос няма как да бъде решен без ратификация от парламента. Рано е за финансовите параметри, ако четем оптимистично изявлението на Белия дом, не би следвало да има такива", посочи още министърът на отбраната.

Попитан дали е имало външен натиск, Каракачанов каза: "Мен не ме е  притискал никой, който ме притиска правя точно обратното. Преди 21 декември една част от обществото измислените евроатлантици ме критикуваха, че съм руския човек в правителството сега друга част казват, че съм американски. Не съм руски и американски, а съм български министър и защитавам българския национален интерес. Отклонението не е от закона, а от решението на парламента за инвестиционен разход". 

Министърът допълни, че от САЩ няма част от отговорите на въпроси и от Швеция също няма отговор за въоръжението, което трябва да закупим от трета страна - САЩ. Отклонение от закона би имало ако бяхме пристъпили директно към преговори без санкция на народното събрание, обясни Каракачанов. 

"Купуваме самолети за 40 години напред, интересът на армията е да имаме решение, което е адекватно. Може ли някои да ни гарантира, че след 10-20 години няма да влезем в сражение", каза министърът. 

Другата седмица вероятно проектът на документ ще бъде внесен в ресорната комисия в парламента.