Очаква се днес да е готова оценката на Министерството на финансите за купуването на нов боен самолет, която утре да влезе в дневния ред на Министерския съвет. Това съобщи пред журналисти във Войводиново министърът на отбраната Красимир Каракачанов, информира „Фокус”.

„Важното е да направим добър избор и да закупим един силен и мощен изтребител за нашите ВВС. Всички останали приказки са дребно политиканство”, каза министърът по повод коментарите около сделката.

 „Аз съм съгласен да водим дебат за това кой самолет е нужен на армията, а не да водим политически спорове самолетът шведски ли е, съветски ли е, американски ли е. Това е безсмислен спор и е излишно да делим обществото на русофили и русофоби”, каза още Каракачанов.

 За тези, които го обвиняват, че е американофил, той посочи, че в края на годината са гласували да се отпуснат 81 млн. лв. за ремонти на МиГ-29 и още 80 млн. лв. за СУ-25, които са руски самолети.

„МиГ-овете, които в момента имаме, СУ-тата и хеликоптерите Ми-17 и Ми-24, т.е. цялата авиационна бойна техника е съветско производство от 1989 година. Тогава са доставени в България и имат живот още 10 години. Следователно ние купуваме самолет за следващите 30-40 години, а не си играем на политика. Защото някой може ли да прогнозира какво ще се случи след година 20-30 на Балканите”, каза още Красимир Каракачанов.

Според военния министър е по-добре да се купи нещо сериозно и силно, което ще може да ни върши работа и да защитава страната, а не да се правят „дребни политически сметки”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!