България прави правилния избор с изтребителите F-16, а конфликтът около това кой боен самолет да бъде купен за нуждите на българските ВВС е изкуствен и е резултат на „друг тип интереси”.

Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият военен министър Николай Ненчев.

На Богоявление президентът Румен Радев остро разкритикува процедурата по избиране на нов изтребител, като заяви, че конкурсът е бил опорочен и правителството е обявило победител в разрез със собствените си правила и на по-висока цена от предвидената.

Според Ненчев обаче държавният глава лобира за свои интереси, в полза на русофилски организации, а изказването му било популистко.

„Колко пъти президентът посети Народното събрание, за да разговаря по този въпрос, колко пъти посети парламентарните групи. Колко пъти се срещна с политико-експертната група? Нека бъде така добър да приеме волята на Народното събрание, в противен случай вървим към един много опасен процес – взривяваме държавността”, заяви Ненчев.

„Изборът на F-16 е чудесен. Но нека министърът на отбраната да помисли и да проведе настоятелни разговори за това при подписването на договора незабавно да получим 4 или 5 F-16 от САЩ, които да бъдат на разположение – за охрана на въздушното пространство, за обучение на пилотите и да спрем с онзи договор за поддръжка МиГ-29 и СУ-25. Този път България прави правилния избор, въпреки съпротивата на Радев”, посочи отново бившият министър.

Според него гласуването в парламента ще се проведе до седмица. Ненчев прогнозира, че не всички парламентарни групи ще гласуват с „да”.

„Всичко ще бъде в ръцете на Ахмед Доган и на парламентарната група на ДПС, но не се съмнявам, че те ще подкрепят този проект”, добави той.