Говоренето в един глас от страна на управляващите в полза на една от офертите за нов изтребител създава впечатлението за зависимост, а решението по този въпрос трябва да е експертно и да се базира на това какви са нуждите на българските ВВС и какви са финансовите възможности на страната ни. Това коментира в студиото на „120 минути” главният секретар на президента полк. Димитър Стоянов.

„В последните няколко месеца почти всички политически лица и то на отговорни длъжности – председател на НС, министър-председател и председател на най-голямата парламентарна група, обходиха всички студия, за да коментират колко добър е един тип самолет. Създаде се впечатлението, че не се купува самолет за българските ВВС, а че се купува политическа легитимация – когато се повтаря една и съща оферта и се дава предимство на една и съща оферта, се очаква, че има някаква зависимост”, отбеляза той.

По думите му в хода на процедурата няколко пъти се е променило решението дали решението ще е политическо, или ще бъде експертно.

Стоянов отбеляза и че към момента не почиват на реални факти твърденията на военния министър Красимир Каракачанов, че има само решение за започване на преговори със САЩ за Ф-16. „В доклада на МО и МФ е написано за водене на преговори единствено и само със САЩ, няма нито ред за това, че ако не ни удовлетворява, можем да продължим с офертите на Швеция и Италия”.

„Трябва да закупим този самолет, който можем да поддържаме”, категоричен беше главният секретар на президента. Той посочи, че България дава около 1 млрд. долара за отбрана годишно, а останалите ни съседки с Ф-16 са Румъния с 4,8 млрд. долара, Гърция – с 5 млрд. и Турция – с 15 млрд.

„Преди да стигнем до сделка, и правителството, и депутатите да си спомнят думите на президента на САЩ. Преди няколко дни той каза: „Не ми пука за Европа, мен са ме избрали не европейците, а американските данъкоплатци!”. Дано и нашите депутати се сетят, че са ги избрали българските данъкоплатци”, коментира Димитър Стоянов.

Той защити решението на президента да пусне без вето промените в закона за конфискацията, като посочи, че Румен Радев вече е връщал един път целия закон и няма смисъл да прави това отново. Все пак той отбеляза, че ако през пленарна зала бяха минали скандалните предложения за „вечни” проверки и влизане в действие на разпоредбите със задна дата, ново вето е щяло да има.

Вижте още във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!