По предварителни разчети пенсиите ще се увеличат от 1 юли с 6,1%. Това заяви в bTV Новините шефът на парламентарната социална комисия Искрен Арабаджиев.

По думите му това увеличение е спрямо Швейцарското правило и Кодекса за социално осигуряване. Той уточни, че в зависимост от планираните до края на юни реформи, преизчисляването може да е и по-високо. 

„Това е еднакъв процент за всички пенсии. Миналата година средната пенсия се увеличи с 23%, а за тази предвиждаме средната пенсия да се увеличи с 13,4%, което е над инфлацията, която наблюдаваме в момента. Знаем, че не е достатъчно, но се надяваме да намерим механизъм това увеличение да продължи и за в бъдеще“, каза шефът на парламентарната социална комисия.

Относно подготвяната през лятото пенсионна реформа, Арабаджиев посочи, че в системата има дисбаланс и от управляващата коалиция искат да заложат мерки, които да върнат справедливостта.

„Минималната пенсия нарасна доста, спрямо средната, което доведе до положението 50% от пенсионерите да бъдат на минимална пенсия, което за мен не е правилно и справедливо. Ще търсим автоматични механизми, да не се замесваме политиците в системата, а пенсионерите да знаят какви пенсии ще взимат“, уточни Арабаджиев.

По отношение на заложеното увеличение на майчинството през втората година, той посочи, че така жените сами ще решават кога да се върнат на работа, а не притиснати от обстоятелствата. Припомни, че се предвиждат компенсации за семействата, чийто деца не са приети в ясли или детски градини.

Той определи Бюджет 2022 като социален, реалистичен и на растежа – с ръст на БВП от 4,8%.