Три вида добавки ще получат този месец пенсионерите. На всички ще бъде изплатена COVID добавката от 60 лв.

По 75 лв. ще вземат тези от тях, които са със завършен ваксинацоинен цикъл. Това са около 700 хил. души. Тези, които получават пенсиите си по банков път, вече разполагат със сумите.

Управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов напомни, че за тази добавка хората не трябва да подават документи – здравното министерство изпраща по служебен път информация на института.

Помощта от 75 лв. се изплаща еднократно, ще я поулачт всички пенсионери, които до юни се ваксинират.

Добавка в различен размер ще има за най-възрастните, които през януари 2022 г. са взели по-ниска пенсия от декември 2021 г. По думите на социалния министър Георги Гьоков в повечето случаи става въпрос за разлика от около 10 лв.

Той уточни, че в проекта за бюджет за 2022 г. е заложена актуализация на пенсиите с 6,1% от юли, но се търсят варианти за по-голяма увеличение. От юли ще отпадне COVID добавката към пенсиите.

За улеснение на гражданите и с цел ясно разграничаване на пенсиите от другите видове неосигурителни плащания, извършвани от НОИ, институтът ще осигури нова електронна  справка за изплащаните всеки месец суми, включително добавки и компенсации, несвързани с пенсиите.

Спавката ще изглежда така: