Правила за свободното къмпингуване и глоби за нарушители, които не пазят дюните. Това приеха депутатите с окончателното гласуване на промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.  

На фона на новите законови текстове в София и тази вечер се събраха природозащитници. И тази вечер пред парламента има протест срещу бетона на морето.

Притесненията са същите както и през изминалите дни: ще бъдат ли защитени от закона дюните и отнема ли се свободата на онези, които спират караваните си или разпъват палатките си извън  определените за това зони. 

Управляващите обаче са категорични: трябват правила, а дюните са защитени от строителство

В началото на лятото единственият преместваем обект на екоплаж „Корал” е вишката на спасителя. На доскоро любимото място за свободно къмпингуване на юг няма нито една палатка или каравана.

Според управителя на къмпинг наблизо обаче туристите у нас нямат култура да къмпингуват свободно.

А законодателите решиха - санкции  от 500 до 5000 лева за всеки, който разпъне палатка, премине или спре с автомобил върху дюни. Строителството се преследва от законите.

„Всеки един строеж появили се върху дюни е незаконен и подлежи на събаряне. Разрушаването на дюни се наказва с до три години затвор и глоба”, напомни министърът на туризма Николина Ангелкова.

Свободното къмпингуване ще е възможно, но в зони с определен ред. Глобите за нарушителите се отлагат за след година и половина, до когато трябва да бъдат готови и правилата.