Приключиха преговорите за кабинета на Асен Василев. Те продължиха три часа. Първо бяха с БСП, които казаха, че вече са постигнати определени успехи в работата на правителството в последните няколко месеца.

Последваха преговори с ДБ, които също казаха, че ще подкрепят кабинета, защото иначе би било безотговорно страната да се тласка към избори. На въпрос дали са песимисти или оптимисти, те казаха, че са радикални реалисти. 

Първият кръг от преговорите беше с БСП. След него стана ясно - ПП имат първо "да" от червените.

„Разбрахме се за приоритетите на правителството и постигнахме съгласие да се изготви в много кратки срокове програма“, заяви кандидатът за премиер Асен Василев.

Двете партии отчетоха плюсовете от своето управление, например спада на цената на хляба. Но и минусите.

„Отчетохме като слабост - грешки в комуникацията и затова ще предложим нов начин на взимане на решения в коалицията с изграждането на секретариат“, каза Корнелия Нинова лидер на БСП.

От левицата все пак отчитат, че не всичко е безоблачно и разговорите ще са трудни в детайл.

„Там, където ще имаме безспорно искания и ще бъдат тежки разговорите – това са за отношенията между България и Русия, тъй като това е ключов елемент за националната сигурност“, обясни Борислав Гуцанов, организационен секретар на БСП.

Според левицата отношенията с Русия неизбежно ще рефлектират върху газовите доставки.

Час по-късно ПП получиха и второ "да" от „Демократична България“.

„Ние потвърдихме нашата готовност да окажем подкрепа.
За нас е важно страната да се стабилизира и да има правителство с първия мандат, да не се стига до четвърти избори“, заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Персонален състав на кабинета не е обсъждан. Промени в структурата засега също.

Утре преговорите на "Продължаваме промяната" продължават. Този път те ще са с отцепниците от „Има такъв народ“ и ще стане ясно окончателно - на колко гласа ще могат да разчитат в пленарната зала.