Продължаваме промяната“ няма да издигне кандидат на утрешното гласуване в парламента за шеф на Народното събрание. От партията обявиха, че оттеглят кандидатурата на Никола Минчев за председател.

От ПП заявиха на брифинг, че няма да подкрепят кандидата на ГЕРБ

На първото заседание на 48-ия парламент депутатите не успяха да изберат председател на НС. Ситуацията е безпрецедентна в парламентарната история на страната.

"Ние няма да пречим на възможността да се избере председател на парламента. Парламентарната група на ПП реши на утрешното гласуване сутринта и процедура за избор на председател да не издига кандидат и да даде възможност на останалите парламентарни групи да проведат гласуване и да изберат председател", заяви Андрей Гюров от "Продължаваме промяната".

Съпредседателят на партията Асен Василев обяви, че до това решение са стигнали след събиране на парламентарната група на "Продължаваме промяната".

"Решението е, за да покажем, че сме конструктивна опозиция. Както знаете, всеки кандидат се гласува поотделно, така че няма как гласуването за един кандидат да пречи на гласуването за друг. Който и да е кандидат, трябва да събере над 121 глас. Видяхме, че кандидатът на ГЕРБ не успя да събере над 121 глас. Нашият кандидат също не успя да събере над 121 гласа. Към момента ние не смятаме, че можем да продължим по този начин и да вкараме страната в конституционна криза. Затова даваме стъпка назад", добави Василев. 

По думите му сглобяването на правителство в толкова фрагментиран парламент е много трудна задача.

„Това да свалиш правителството на „Продължаваме промяната“ и единственият ти план за създаване на кабинет е да искаш от същата тази партия подкрепа, е малоумно“, коментира Василев.

По думите му решението да оттеглят кандидатурата на Никола Минчев няма отношение с разговорите, които са водили през деня.

По отношение на предложението на „Демократична България“ за ротационно председателство на Народното събрание Асен Василев коментира, че това би било неефективно.