Бюджетът на Здравната каса за следващата година предвижда повече пари за лекарства, но и нови правила за харченето им. Пациенти предупреждават, че те ще затруднят достъпа до иновативна терапия.

Вече 5 години Любомир Иванчев води пълноценен живот благодарение на иновативна терапия срещу псориатичен артрит. Лекувал с 4 медикамента, които спират да му действат.
Сега мъжът се надява на нови терапии, които Касата да плаща.

Новите лекарства са и по-скъпи. Не е ясно как ще бъде изчислено дали те са разходоефективни. Здравната каса ще определи медикаментите с най-добро съотношение между резултат и цена.

Бюджетът за лекарства през 2019-та е над 1 милиард лева. Една трета от него отива за лекарства, които се изписват с протокол след оценка от комисия.

Точно за тях ще се прилага принципът за разходна ефективност. Ще засегне пациентите, които започват лечение. От лекарския съюз настояват Касата да определи ясни критерии, а от фармацевтичния се съмняват, че мярката може да доведе до отлив на медикаменти от пазара.

Остава неясно как ще се прилага принципа за пациенти като Любомир, които вече са започнали терапия, но трябва да я сменят.