Повече от денонощие без следа от изчезналия сноубордист в Рила. Спасители от Банско, Разлог и София търсят 34-годишния турист в местността Картала над Благоевград. Акцията е временно преустановена, но спасителите имат готовност да я продължат, когато получат повече информация за местонахождението му.

След издирването вчера, днес акцията продължи. Десетки спасители и доброволци претърсваха района и обходиха километри пеша с риск за живота си.

Акцията продължава почти цяла нощ. Търси се 34-годишен сноубордист, за последно видян на пистите в местността Бодрост.

„Карали са извън пистово, нямал лавинен уред, няма конкретно сведение от приятелите накъде точно е тръгнал, къде е щял да кара“, заяви Георги Ботев от ПСС в Благоевград.

На сутринта идва подкрепление. Доброволци, планински спасители и следови кучета усилват редиците. Ще се търси под падналите в неделя лавини.

„Едно лавинно поле си представете 100 кв. м - на кучето ще му отнеме половин час - 20 минути, да го претърси, на хората - 2 часа“, обясни Благовест Обецанов от ПСС–Банско.

„Лошото в случая е, че нито един от нас няма горе-долу някакво ориентировъчно място, от което да търсим и да се съсредоточим в търсенето само там“, каза Красимир Стоянов от Пистова спасителна служба.

Работата на кучетата обаче също не дава резултат. 34-годишният сноубордист не е под лавина.

„Всички възможни места, където може да бъде, ги проверихме, а в скиорското, вдясно от пътя, има огромни скални отломъци. 2 часа и половина, 6 човека претърсихме под всеки камък да не би да се е скрил, или под вековните мури, в хралупите, да изчаква помощ. Нищо“, допълни Красимир Стоянов.

„За съжаление, нямаме никаква опция да получим координати на телефона, който между другото до преди малко все още беше работещ. Дава свободно, но никой не вдига. Това ни е голяма болка, липсата на хеликоптери е едната, тази е другата. И двете взети заедно правят една голяма липса в България. Трябва да търсим на сляпо, както се казва“, обясни Емил Нешев, директор "Планинска спасителна служба".

„След големия риск, радостното е, че за момента нямаме контузени, защото минавахме през лавинни участъци и лавиноопасни участъци“, каза Георги Ботев.

Около 18 ч. акцията беше временно преустановена.

Няколко са отличаващите се инциденти в планината през този сезон.

На 2 януари турист загина в Стара планина, в района на връх Ботев, а четирима бяха ранени.

На 24 януари лавина в Пирин уби 18-годишен спортист, национален състезател по фрийрайд.

На 6 февруари десетки спасители участваха в среднощна акция в Беласица,след като скиор падна в пропаст. Мъжът беше спасен.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!