18-годишен състезател от националния ни отбор по фрирайд загуби живота си в един от Бъндеришките улеи.

Младежът е бил там заедно с треньора си, който го извадил от затрупалия го сняг. Фаталният край обаче бил неизбежен. 

Малко след 11 ч. е получен сигнал за човек, затрупан от лавина в Пирин. Минути по- късно спасителите са на мястото. 

„Момчето беше оборудвано с пълен комплект, нужен за движение извън пистите в лавинните зони - ербег раница, лавинен предавател и всичко, което включва този комплект, но те не ни правят безсмъртни“, посочва спасителят Атанас Уков. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Снежната дъска“ повлича младежа, следва удар в дърво. Травмите са фатални и не е имало надежда за спасяване на живота на младия спортист. 

„Час преди този случай, в Ечмище, отново получихме сигнал за двама скиори, които са съборили лавина. За щастие обаче те са се измъкнали благополучно, без наранявания дори“, отбеляза и Петко Панамски, от ПСС – Банско. 

Снимка: btvnovinite.bg

От Българската лавинна асоциация предупреждават за висока лавинна опасност. 

„Има снегонавяване, има опасност от лавини по стръмни склонове, почти на всички изложения, вятърът духа и е много силен в последните три дена“, посочи Александър Михайлов, от Българска лавинна асоциация. 

Росица Михайлова, председател на Българската лавинна асоциация, обясни, че вятърът образува така наречените „снежни дъски“, които са проблем не само за каране извън пистите, но и за всеки зимен туризъм. 

Предупрежденията са в сила и за следващите дни. 

Снимка: btvnovinite.bg

Загиналият 18-годишен спортист от малък тренира в Пирин. Последните три зими записва и първите си международни изяви. Паралелно с участията си в Европа, младата ни надежда печели и 2 старта от фрирайд състезанията в България. Но днес загуби най-важното.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!