Близо 20 часа продължава акцията по издирването 34-годишия сноубордист. Мъжът изчезна в Рила, докато се спускал с приятели в местност над Благоевград.

При изключително тежки метеорологични условия продължава операцията по издирването на мъжа. В района има мъгла и силен снеговалеж. В акцията се включиха и обучените кучета Зак и Пирин.

В неделя в така наречения улей „Американката“ паднаха две лавини. Той се нарича така, защото преди години в него попадна жена от САЩ. 

„Едно лавинно поле си представете 100 кв. м - на кучето ще му отнеме половин час - 20 минути, да го претърси, на хората - 2 часа“, обясни Благовест Обецанов от ПСС – Банско.

Работата на кучетата, обаче също не дава резултат. 34-годишният сноубордист не е под лавина.

В неделя група приятели от София отишли да карат в местността Бодрост над Благоевград. Внезапно един от тях изчезнал. Останалите подали сигнал. В планината започна среднощна спасителна акция.

34-годишният мъж е решил да кара извън пистата, в него няма лавинен уред. Не е ясно къде е отишъл да кара.

След близо 6-часово издирване спасителите се оттеглиха, а тази сутрин то бе подновено.

„Лошото в случая е, че нито един от нас няма горе-долу някакво ориентировъчно място, от което да търсим и да се съсредоточим в търсенето само там. Страшно адекватни момчета са и това, че не носят лавинен уред е поради разбирането им, че ние сме пистови скиори и са се отклонили буквално на 5 м от пистата“, обясни Красимир Стоянов от Пистова спасителна служба.

Времето е лошо, а теренът - труден. Чака се подкрепление. В търсено участват повече от 30 души. Приятелите на изчезналия мъж са сред тях.

Лавинната опасност в Рила и Пирин е повишена.

„Всички възможни места, където може да бъде, ги проверихме, а в скиорското, вдясно от пътя, има огромни скални отломъци. 2 часа и половина, 6 човека претърсихме под всеки камък да не би да се е скрил, или под вековните мури, в хралупите, да изчаква помощ. Нищо“, заяви Красимир Стоянов от Пистова спасителна служба.

Районът, който е претърсен, е много голям, но сноубордистът не е открит, а спасителите са на ръба на силите си. За съжаление, не може да се засече къде точно е неговият телефон, защото клетката е само една. Заради лошото време вероятно всеки момент акцията ще бъде преустановена.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!