Разширява се кръгът на хората с трайни увреждания, които ще получават пожизнен ТЕЛК. Това се случва с промени в Наредбата за медицинската експертиза, които предлага здравното министерство.

Промените бяха представени от здравния министър д-р Стойчо Кацаров по време на извънредно заседание на Съвета за тристранно сътрудничество. Министърът изненада социалните партньори, които не бяха предварително запознати с новите текстове, които са се писали до тази сутрин в министерството, стана ясно от думите на Кацаров.

Според действащите правила хората с дефинитивни и необратими заболявания получават пожизнен ТЕЛК. Ако имат и други заболявания обаче минават периодично на преосвидетелстване. С предложените промени се предлага разширяване на тази група, като се включват още заболявания.

Здравният министър даде пример с хората с онкологични заболявания, които след петата година от заболяването получават 50% ТЕЛК, но минават периодично на преосвидетелстване. Сега те ще получават пожизнен ТЕЛК. Така ще е и при хората с диабет, те също периодично минават през ТЕЛК, а сега ще го получават пожизнено.

Ако обаче хората имат и други заболявания, освен дефинитивното, ще могат по тяхно желание да се преосвидетелстват когато пожелаят. Причината е, че останалите им заболявания могат да търпят промяна и съответно това да води до промяна в процента на вида и степента на увреждането или на трайно намалената работоспособност.

По оценка на здравния министър с предложените промени за над 100 заболявания ще се дава пожизнено решение за инвалидна пенсия.