Променят правилата за издаване на ТЕЛК за част от хората с трайни увреждания. Това се очаква да приеме служебното правителство, съобщи министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Ясен Бориславов е с бъбречна недостатъчност от 7 г. Решението на ТЕЛК е за 100% трайно намалена работоспособност.

„Няма случай в природата на човек, който е стигнал до една степен на увреждане и да са му се възстановили бъбреците, или да са му поникнали нови бъбреци. Поради което, ходенето  на всеки три години в тези институции е абсолютно безсмислено“, коментира Ясен Бориславов. 

Той обясни, че за подновяване на експертното решение се изискват около 7 изследвания и 5 прегледа от различни лекари. Набавянето на необходимите документи му отнема минимум седмица. 

„Когато няма час за направление трябва да си платиш, прегледите са между 60 и 100 лв. И това е едно издевателство над хората с увреждания“, каза мъжът и допълни, че не вярва скоро да бъде трансплантиран.

„Трансплантациите в България са една екзотика. В списъка за трансплантации има около 1000 души, а трансплантациите годишно са около 5-6“, заяви още Бориславов.

Очаква се в случай като този на Ясен процедурата да бъде облекчена и той да не ходи на всеки три години за преосвидетелстване.

„Ще засяга всички, като ще се даде възможност на хората сами да решават. Те могат да посочат, че не желаят за тези увреждания, ако те са в групата, да бъдат преосвидетелствани. Но запазват правото по всяко време да поискат преосвидетелстване, независимо от това, че получават този процент пожизненост“, обясни здравният министър.

Според действащата наредба в момента при дефинитивни състояния, без възможност за пълно или частично възстановяване, се определя пожизнен срок на ТЕЛК. Ако човек обаче е с множествени увреждания, някои от които не са дефинитивни, срокът се определя от 1 до 3 г.